Spring til indhold

Hvem er mennesket bag Proces-Konsulenten?

Proces-Konsulenten
Rune Søndergaard-Hannen

Jeg kom til verdenen en torsdag eftermiddag i oktober 1976. Er vokset op som midterste barn af tre i en klassisk familiekonstellation med mor, far og søskende. Min barn- og ungdom udfoldede sig i den nordsjællandske kommune Farum, hvor jeg blandt andet var flittig bruger af byens svømmehal og badmintonbaner. I lange perioder, fra midt-1980’erne og frem var begge mine forældre selvstændig erhvervsdrivende, og selvom det var på forskellige områder, gav det alligevel både mine søskende og mig et rigtigt godt indblik i, hvad det vil sige at skabe og drive sin egen forretning.

I dag er jeg bosat i Herfølge ved Køge, hvor jeg bor sammen med min kone Louise, og tre af vores fire sammenbragte børn. Vi holder fast i, at vi så vidt muligt samles til mad om aftenen, et samlingspunkt hvor vi som familie får snakket sammen om stort og småt. Med både børn og kærester er vi oftest seks til ni personer om bordet. Efter vores mening en meget vigtig time i en travl hverdag, og netop tiden med min familie er noget, jeg prioriterer højt, ligesom deres trivsel og velvære er vigtig for mig.

Som de fleste andre bruger jeg en stor del af min fritid med min familie, men jeg holder også meget af, at renovere vores gamle hus fra 1961, hvor det eneste, der i dag fortsat er mere eller mindre oprindeligt, er taget. Når tiden tillader det, tager jeg gerne mit kamera om halsen for at tage primært landskabs- og makrobilleder.

Efter mere end 20 års relevant praktisk erhvervserfaring startede jeg tilbage i 2019 min egen konsulentvirksomhed, dengang med primært fokus på procesoptimering og projektledelse. Men allerede efter et år som selvstændig valgte jeg at takke ja til en fastansættelse hos min på daværende tidspunkt primære kunde, Lakrids by Bülow. Her arbejdede jeg frem til 2022 og var blandt andet ansvarlig for at gennemføre de nødvendige driftsmæssige tilpasninger, der var krævet for at kunne imødekomme virksomhedens voldsomme vækstrejse. I 2022 havde jeg gennemført denne turnaround og var begyndt at savne livet som selvstændig med flere kunder og varierende opgaver.

Du kan læse mere om mine tidligere ansættelser, samt hvilke opgaver jeg har løst der, på min linkedin-profil, hvor du også kan læse om min teoretiske baggrund. Her på min hjemmeside, under “Om”, kan du finde inspirationsartikler og cases, der beskriver mit konsulentarbejde, samt et overblik over mine kunder og samarbejdspartnere.

Mit fokus

Henover 2024 har jeg valgt at skære min forretning ind, så jeg i dag tilbyder tre forskellige linjer, der hænger sammen indbyrdes og er underbygget med mange års praktisk erfaring. De tre blade i mit nye logo (fra september 2024) symboliserer hver især et af fokusområderne, og det givne blads farve går igen på materialet omkring det givne område.

  • Det første blad symboliserer mit arbejde med ESG, et område jeg gik rigtigt i gang med tilbage i november 2022, hvor EU og EFRAG udgav første udkast til kravene bag det nye CSRD-direktiv, som er fælles europæisk lovgivning. Kravspecifikationen på området kaldes ESRS.

    Som konsulent har jeg afgrænset min kundegruppe til ikke børsnoterede SMV’ere, det vil sige ikke børsnoterede virksomheder med mindre end 250 ansatte. Disse virksomheder skal lovgivningsmæssigt ikke leve op til ESRS, men vil møde kravene fra deres kunder. Min første rapport, der var udarbejdet på en tilpasning af ESRS, lå klar i oktober 2023. I januar 2024 lagde EFRAG en frivillig standard til netop min målgruppe kaldet VSME, i høring. Høringen skulle have været afsluttet før sommerferien, men grundet EU-valg mv. er denne deadline ikke overholdt. Allerede i april 2024 havde jeg tilpasset min rapport, og min kunde A.M.P A/S kunne fremlægge sin rapport i netop dette format.

    Rapporten er måske på nuværende tidspunkt ca. to år foran markedet, men tingene går rigtigt hurtigt på dette område, og jeg sikrer mig, at mine rapporter med videre altid er i overensstemmelse med de nyeste regler og retningslinjer. Personligt er jeg stolt af resultatet og har fået rigtigt mange positive tilkendegivelser både fra erhvervshusene, kunder og kollegaer på markedet.

  • De næste blad symboliserer mit arbejde med ledelsesstandarderne indenfor kvalitetsledelse ISO 9001:2015 og miljøledelse ISO 14001:2015. Grundet mine mange års praktisk erfaring med optimering under disse standarder, er jeg meget fokuseret på, at implementering af et ledelsessystem ikke må være en omkostning for virksomheden, men skal bidrage direkte til bundlinjen indenfor de første 3-5 år. Da min forretning har et højt fokus på at hjælpe virksomhederne i den grønne omstilling (første blad), har jeg udviklet min egen udgave af et ledelsessystem. Systemet bygger på enten begge eller en af de to førnævnte ISO-standarder, altså et klassisk ledelsessystem. Hertil indskrives CSR forhold ud fra ISO 26000, der udgør et ikke certificerbart workframe setup for CSR. Det vil sige de ikke finansielle målsætninger inkluderes i ledelsessystemet. På dette produkt adskiller jeg mig på nuværende tidspunkt, fra mine kollegaer på markedet.
  • Det sidste blad er procesoptimering og er det mest værktøjs- og formidlingstunge af mine områder. Der findes mange retninger og filosofier indenfor procesoptimering, fra de meget værktøjstunge som Six Sigma til de mere pragmatiske og intuitive som for eksempel Lean. De fleste af værktøjskasserne er relativt tilgængelige at lære, dog kræver værktøjer som for eksempel Six Sigma en matematisk og statistisk forståelse på et vist niveau. Men der er tale om værktøjskasser! En håndværker kan også have verdens bedste værkstøjkasse, men det gør ikke nødvendigvis håndværkeren til en god håndværker.

    Når man arbejder med procesoptimering og specielt med turn-arounds, påvirker man i høj grad de berørte medarbejderes grundlæggende behov for tryghed, hvilket også er en af årsagerne til, at der ofte er modstand mod forandringer. Derfor er det vigtigt, at ledelsen er klædt på til at forebygge og ikke mindst håndtere de reaktioner, de vil opleve fra medarbejderne. Projektlederen skal arbejde med både forandringsledelse, situationsbestemt ledelse og medarbejderinddragelse ved siden af selve optimeringen for at sikre succes. Resultater opnås gennem mennesker, og jeg finder netop dette område rigtigt spændende og er god til at balancere ledelsesdelen og den hardcore optimering på en måde, der skaber gode resultater, der holder.